Impreuna cu bebelusul lor, parintii experimenteaza episoade unice in care descopera despre cel mic si despre ei lucruri noi. Nu v-ati fi gandit vreodata ca aveti atat de multa rabdare, dar iata-va. Nu ati fi crezut ca poate fi atat de greu si de provocator sa va impacati cu un mic mofturos si sa il convingeti sa guste noi texturi. Ei bine, iata ca se intampla!
Inarmati cu rabdare si deschidere la nou, iata ca sunteti pus in fata faptului. Au trecut cele 6 luni, incepe diversificarea. Iata cum sa faceti prima masa solida a celui mic un moment mai placut si usor de gestionat.
Cu ce incepeti?
Recomandarea este de a incepe hranirea solida a bebelusului nu mai devreme de cele 6 luni implinite. Inainte de aceasta varsta, bebelusul ar trebui sa primeasca doar lapte matern sau formula. Dacă sunteti nesiguri in privinta momentului potrivit medicul specialist pediatru va poate lamuri.
Incepeti cu alimente simple, usor de digerat. Acestea vor fi oferite pe rand, pentru a putea observa reactia acestuia - in cazul in care ar exista un fond alergic.
Prima masa se apropie!
Este de preferat ca inainte de prima masa solida a unui bebelus sa nu existe o perioada agitata, sa nu se intample prea multe schimbari. In contextul in care un bebelus are o etapa plina, cu somn intrerupt, are parte de prea multe schimbari in confortul si rutina sa, sunt cu atat mai multe sanse ca acesta sa refuze masa solida.
In schimb, specialistii ne vorbesc despre importanta de a avea bebelusul in compania noastra mereu, cand luam masa. Pentru ca va observa pofta adultilor, gesturile lor, intregul ritual de luat masa si vor copia la randul lor. Asadar, sunt cu atat mai multe sanse ca un bebelus sa imbratiseze ideea de nou in materie de hrana daca are parte de astfel de momente.
Cum sa hranesti bebelusul?
Daca pana la momentul efectiv in care serviti prima masa solida folositi baveta pentru scopul sau practic - cand incepe eruptia dentara si bebelusul saliveaza in exces - cu atat mai simplu va fi la momentul in care va lua masa.
Poti incepe prin a hrani bebelusul cu lingurite mici de piure. Nu este nevoie sa il fortezi sa manance mai mult decat vrea, ci mai degraba sa il lasi sa descopere texturile si gusturile diferite. Este normal ca bebelusul sa arunce alimentele din gura si sa se murdareasca. Aceasta face parte din procesul de invatare si explorare.
In general, este recomandat sa hranesti bebelusul la fel de des ca inainte de inceperea hranirii solide si sa ii oferi apa intre mese.
Este de asteptat ca la primul contact al bebelusului cu alimentele solide sa aveti parte de o aventura. Primele dati cand i se serveste lingura cu piure se prea poate sa o refuze. De asemenea, in prima luna de diversificare nu se prea pune problema de nevoia unui tacam pentru bebelus pe care el sa il manuiasca. Insa aveti nevoie de lingura special conceputa pentru el - care sa aiba margini finisate, sa nu existe risc de a se lovi cand baga lingura in gura.
De asemenea, obisnuiti bebelusii cu tacamuri si produse speciale pentru ei. Le stimulati si independenta, veti avea mai multa incredere sa lasati efectiv pe mana celui mic un tacam, stiind ca este potrivit varstei lui. Seturile noastre de diversificare pot fi practice, pentru ca in general cuprind produse variate si acopera tot necesarul pentru acest inceput de drum nou - adica bol sau tavita, tacam, baveta, eventual set cu o cana sau pahar de apa.