Nou-nascutul este delicat, fragil si implicit parul sau necesita o ingrijire aparte. Nu pot fi folosite orice cosmetice sau orice tip de perii. In primele luni de viata unii bebelusi nu au par, mai mult decat cateva fire, pe cand altii au podoaba capilara, insa parul e fin. Iata cateva recomandari despre ingrijirea parului la nou-nascuti.
Ingrijirea parului in primele luni
Sunt de evitat produsele agresive, sampoanele diverse. De preferat ca aceste produse de spalare sa aiba o compozitie blanda, baby friendly, sa nu contina alcool sau parfum. Este de evitat de asemenea spalarea pe par mai mult de doua ori pe saptamana. Nu folositi uscator de par si nu pieptanati cu insistenta. Parul fin al unui nou-nascut poate fi asezat si stilizat utilizand o perie speciala pentru bebelusi.
Iata un set practic pe care il gasiti in stocul nostru de produse, cu pieptane si perii. Contine:
- Perie de masaj si de descurcare a parului.
- Perie moale, cu par natural de capra.
- Pieptene cu perii din lemn.
Un astfel de set este practic si va ajuta nu doar in primele luni de viata a bebelusului, ci si mai departe, pe masura ce bebelusul creste. In primul sau an de viata parul este fin si abia apoi incepe sa se ingroase si sa fie mai rezistent. Perierea parului va fi o actiune la fel de blanda.
Setul este realizat din materiale baby friendly, din maner din lemn de bambus. Peria are fire naturale de par de capra. Nici vorba de iritatii sau alergii manifestate din cauza acestor accesorii. Sunt de asemenea cu greutate redusa si usor de folosit.
Ingrijirea scalpului
La bebelusi se poate observa ca fac un soi de coaja, solzi albi pe suprafata scalpului. Se numesc cruste de lapte si nu au legatura cu laptele. Nu sunt studii prea clare despre cauze, insa in mod cert starea de sanatate a unui bebelus nu este influentata de aceasta matreata in exces. Atentie insa, a nu se indeparta prin aplicare de presiune sau zgariere.
Pentru a curata corespunzator scalpul, sunt indicate produsele tolerate special create pentru aceasta situatie. Exista in cazuri severe indicatia ca in timpul baii dupa ce scalpul a fost bine inmuiat cu apa si produs de curatare, scalpul sa fie masat si parul pieptanat gentil cu perie speciala. Va ajuta la indepartarea crustelor fara sa iritati scalpul.
Nu in cele din urma evitati sa frecati efectiv prosopul de baie al bebelusului de scalpul acestuia. Mai ales in cazul in care scalpul este iritat de la crustele de lapte, stergerea excesului de apa se va realiza simplu, prin stergere gentila.
Bebelusul cu chelie
Sunt bebelusi care au anumite portiuni de scalp deloc acoperite cu par sau puf. Explicatia? Este destul de mult probabil ca este pozitionat mereu pe aceeasi parte cand doarme sau isi freaca capul de asternut sau cand este in carucior. In cazul celor care au parul atat de fin in primele luni asa-zisa chelie este mai frecventa.