Frica de a aborda un comportament gresit
Diversificarea - o etapa atat de importanta in viata bebelusului. Pe cat de importanta este pentru bebelusi, pe atat de stresanta este pentru parinti. Inainte de a incepe diversificarea, parintii isi pun o sumedenie de intrebari. Incep sa se documenteze, sa comunice cu medicul pediatru, cu alte mamici sau cunostinte pentru a acumula cat mai multe informatii.
Isi doresc ca inainte de toate, sa inceapa o diversificare cat mai corecta “ca la carte”. Iata ca aici vorbim deja despre prima frica a parintilor. Frica de a incepe gresit, cu alimente si un comportament gresit fata de bebelus.
Indiferent de informatiile gasite pe internet sau oferite de medicul pediatru, nici o diversificare nu este la fel. Este un lucru pe care parintii ar trebui sa il inteleaga. Asta pentru ca fiecare copil este diferit. Are propriul ritm, propriile preferinte, chiar daca vorbim despre o varsta frageda. Un exemplu clar vine din faptul ca unii copii adora sa manance piure de mar sau morcov, pe cand altii il refuza vehement de la bun inceput. Doar ca lista pentru diversificare este foarte lunga astfel incat parintii sa poata alege alimentele pe care cel mic le ofera. Pot fi inlocuite cu altele daca acesta nu accepta piureul de mere. Insa, pana cand cel mic nu incearca toate gusturile, parintii nu vor sti ce le place bebelusilor.
Nu trebuie fortat sa manance un lucru pe care nu il accepta.
Frica de a refuza diversificarea
Daca un bebelus refuza un aliment sau doua, unii parinti incep sa se streseze ca cei mici vor refuza tot ce inseamna diversificare. Cert este ca ora de masa nu trebuie fie un chin nici pentru copii, nici pentru parintii. Adultii trebuie sa se inarmeze cu multa rabdare. In fond conteaza foarte mult si abordarea parintilor. Unul din secrete este faptul ca cei mici au tedinta de a imita ceea ce fac adultii. Ideal ar fi sa fiti toti la masa si sa mancati impreuna.
Un alt lucru pe care parintii il pot aborda este o farfurie divizata unde pot pune mai multe alimente sau feluri de mancare de unde bebelusii pot alege. Din 3 sau 4 feluri cu siguranta unul ii va fi pe plac.
Parintii pot apela si la autodiversificare. Adica, cel mic sa incerce sa manance singur, in ritmul lui. Aici intervine si o masura de siguranta. Seturile de diversificare alese trebuie sa fie din materiale cat mai sigure pentru ca cei mici sa nu se loveasca sau raneasca. Indicat ar fi o lingurita din silicon, fiind ideala in acest sens. Este o strategie ce de multe ori functioneaza foarte bine. Cei mici sunt curiosi, imita si doresc sa faca ceea ce parintii fac. Astfel ca a manca impreuna la masa este o abordare sanatoasa. Parintii aici nu ar trebui sa monitorizeze timpul sau sa numere lingurile de mancare pe care cel mic le ia. Totul trebuie sa decurga normal.
Frica de a transforma bucataria intr-un adevarat haos
O alta frica a mamicilor in special este de a face haos in bucatarie si…risipa de mancare. Asta inseamna de a renunta la autodiversificare si de a tine in permanenta pe cel mic sub control. Nu este o abordare tocmai sanatoasa, chiar daca mamicile nu au intotdeauna starea necesara de a face face curat in bucatarie de 3 ori pe zi. Cel mic insa trebuie sa exploreze si sa descopere lucruri pentru ca pana la urma acest lucru duce la dezvoltarea acestuia.
Pentru a evita totusi haosul din bucatarie, avand in vedere ca cel mic are tendinta de a arunca pe jos mancarea sau de o intinde pe haine, o baveta din silicon sub forma de marsupiu poate fi de un real ajutor. Cel putin hainele vor fi ferite de pete ce nu ies la curatat.
Cat despre risipa de mancare, nu este ca si cun parintii pun cate un kilogram la masa din fiecare fel de mancare. Vorbim despre cateva sute de grame.
Asadar, trebuie sa intelegem ca diversificarea este diferita cum fiecare copil este diferit. Este absolut normal ca parintii sa aiba frici insa vor trece testul cu brio daca se inarmeaza cu rabdare si nu vor face lucrurile exact ca la carte. Unele lucruri vin de la sine si pot crea momente de neuitat.